8 października 2016 Udostępnij

Produkty do jamy ustnej- na co zwracać szczególną uwagę?

Codzienna higiena jamy ustnej to nie fanaberie tylko obowiązek i wymogi społeczne

Trudno nam dziś sobie wyobrazić wyjście z domu bez mycia zębów, a do tego potrzebna jest na pasta i szczoteczka. Na półkach sklepowych mamy cały szereg produktów, a dziś podpowiemy na jakie składniki zwracać uwagę przy wyborze pasty do zębów. (http://www.pro-orto-dent.pl/stomatologia-estetyczna.html)

Środki abrazyjne (substancje ścierne, nazywane powszechnie środkami czyszczącymi i polerującymi)

Pasta do zębów ma m.in. za zadanie usunąć zabrudzenia i płytkę nazębną, więc potrzebna jest w jej składzie substancja ścierna, która skutecznie je zetrze chroniąc maksymalnie szkliwo. W pastach jakie dziś najczęściej stosujemy stosowana jest m.in. uwodniona krzemionka, uwodniony tlenek glinu, fosforan dwuwapniowy i węglan wapnia, które działają pod wpływem mechanicznego czyszczenia szczoteczką.

Środki pieniące (detergenty, czyli środki powierzchniowo czynne lub surfaktanty)

Każda pasta pieni się ponieważ zawiera specjalne detergenty (zupełnie inne niż te w np. proszkach do prania, nieszkodliwe dla naszego zdrowia), które wpływają na rozluźnienie wiązania w cząsteczkach osiadających na zębach, co czyni je łatwiejszymi do usunięcia. Piana pomaga też w czyszczeniu miejsc ciężko dostępnych. W pastach najczęściej używany jest detergent o nazwie laurylosiarczan sodu, a powinny na niego uważać osoby ze skłonnościami do owrzodzeń jamy ustnej.

Szczoteczka do zębów

Fluor w paście

Fluor to jedne z najcenniejszych składników pasty, ponieważ wzmacnia szkliwo i walczy z próchnicą. Dodatkowo uzupełnia ubytki jakie powstają na powierzchni zęba, a proces ten został nazwany remineralizacją. Regularne stosowanie pasty z fluorem zapewnia ochronę przed działaniem kwasów i flory bakteryjnej. Najczęściej spotykaną postacią fluoru są: fluorek sodu, fluorki organiczne, fluorek cynku, potasu i sodu

Środki żelujące w paście

Dzięki środkom żelujących jest możliwe utrzymanie odpowiedniej ilości wody w paście oraz połączenia wszystkich składników. Bez odpowiedniej zawartości środków żelujących pasta byłaby całkiem sucha i wyglądem przypominałaby farbę.

Najczęściej spotykane środki to: glicerol, glikol propylenowy- są to regulatory lepkości, guma guar, guma arabska, karboksymetyloceluloza sodowa i krzemian glinowo-magnezowy – które pełnią funkcję stabilizatorów, oraz metyloparaben, etyloparaben, benzoesan sodu- czyli środki konserwujące.

Środki aromatyzujące

Bez nich żadna pasta nie smakowałaby nikomu. Stosuje się aromaty naturalne i sztuczne, i najczęściej to aromaty wywołują alergie, lecz bez nich ie sięgalibyśmy tak chętnie po pasty do zębów.

Jacek Kamiński

Redakcja nakoniecswiata.com.pl